Nízkotatranská stíhačka

Nízkotatranská stíhačka je horský ultramaratón pre jednotlivcov, ktorého trasa prebieha hrebeňom Nízkych Tatier a v záverečnej časti Starohorskými vrchmi. Organizátorom podujatia je Time out - OZ. 

Strečnianska mašľa je beh turistický prechod okolo Strečna. Trasa prechádza po turisticky značených chodníkoch. Okruh krivánskou Malou Fatrou vedie chránenými územiami Národného parku Malá Fatra, kde poprosíme o dodržiavanie pohybu po označenom chodníku.

Nápad zorganizovať turisticko-bežecké preteky dvojčlenných družstiev celým hlavným hrebeňom Nízkych Tatier sa zrodil niekedy koncom roka 2008 v bratislavskom turistickom klube TK Filozof. Nízkotatranská stíhačka odštartovala spod Kráľovej hole po prvý raz v júli v roku 2009 s účasťou 25 dvojčlenných tímov. Už o rok sa počet účastníkov zdvojnásobil a podujatie začalo nadobúdať viac ultrabežecký charakter. Do roku 2013 sa na Kráľovu hoľu stúpalo priamo po červenej z Telgártu, v roku 2014 pribudol zahrievací úsek z Telgártu do obce Šumiac. V roku 2016 sa preteky žiaľ museli zrušiť kvôli nebezpečným podmienkam. Už o rok neskôr sa NTS vrátila, avšak s podstatnou zmenou - ako ultra preteky jednotlivcov. V roku 2020 k stokilometrovej trase pribudla aj polovičná trasa NTS49 s cieľom na Čertovici. Hneď v nasledujúcom roku bola NTS49 jedinou trasou preteku, ktorý sa potom v roku 2022 už neuskutočnil. V roku 2023 sa Nízkotatranská stíhačka vrátila so svojou trasou z Telgártu na Donovaly pod novým organizátorom a s viacerými ďalšími zmenami a v tejto podobe sa bude konať aj v rolu 2024. Držíme palce!

Trasa Nízkotatranskej stíhačky dlhá takmer 100 km sa začína pod Kráľovou hoľou a v úvode vedie z obce Telgárt po modro značenej cyklotrase do obce Šumiac. Odtiaľto ďalej pokračuje po modrej turistickej značke stúpaním na Kráľovu hoľu, kde sa napojí na červeno značenú Cestu hrdinov SNP. Ďalej už trasa vedie hrebeňom Nízkych Tatier po červenej turistickej značke cez Orlovú Bartkovú, okolo útulne Andrejcová, cez Veľkú Vápenicu, sedlo Priehyba, Kolesárovú Oravcovú, Ramžu a Bacúšske sedlo na Čertovicu. Tu sa preteky pre časť štartového poľa končia - viac informácii o eliminácii na Čertovici a jej dôvodoch nájdete na webstránke NTS. Z Čertovice nasleduje prudký výšľap na Lajštroch a cez Králičku a Chatu gen. M.R. Štefánika a Krúpovo sedlosa trasa dostáva až do najvyššie položenej časti. Cez Kamennú chatu vedie rovnako kamenný chodník na Dereše a smerom na Poľanu. Cez Kotliská pokračuje nádherná hrebeňovka na Chabenec a nad sedlo Ďurkovej. Tu trasa odbáča doľava smerom k Útulni Ďurková (k občerstvovačke), aby sa tou istou cestou vrátila na hrebeň a pokračovala cez Zámostskú a Latiborskú hoľu a cez Košarisko až k záveru Nízkych Tatier - Veľkej a Malej Chochuli a nakoniec aj na Prašivú. Z Prašivej vedie zdrvujúci zostup do Hiadeľského sedla s poslednou občerstvovačkou. Odtiaľto sa treba ešte vydriapať na Kozí chrbát (tu už trasa vedie Starohorskými vrchmi) a cez sedlo Hadlanka a cez Kečku si užiť záverečný úsek na Donovaly.

Registrácia na Nízkotatranskú stíhačku vyžaduje splnenie podmienok, o ktorých sa viac dočítate v propozíciách na webstránke pretekov.

Nízkotatranská stíhačka 2024 je súčasťou 10. ročníka Slovenskej Ultratrailovej Ligy. Trasa NTS je certifikovaná ITRA (4 body) a je zaradená medzi preteky ITRA National League.

ZÁKLADNÉ INFORMÁCIE
Druh podujatia   Horský ultramaratón 
Organizátor          Time out - OZ
Ročník 14.
Termín 20.-21. júl 2024
Pohoria Nízke Tatry a Starohorské vrchy
Parametre trasy 98,5 km / +5640 m 
Miesto štartu Telgárt, križovatka ulíc pri kostole
Čas štartu 06.00 hod. 
Trasy Informácie o trase nájdete na webstránke podujatia
Občerstvovačky 9
Cieľ Donovaly
Časový limit 26 hodín 
Web https://stihacka.hiking.sk
Facebook Link
E-mail stihacka@hiking.sk

Naši mediálni partneri: